原文: http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120930/18028486

本報訊】通脹飆升百物騰貴,連鎖快餐店大快活出招以「$4飯」吸客,不過只限五天,有巿民認為僅屬小恩小惠。相反,在油麻地經營燒臘店的強哥,出錢出力為窮人,每盒燒肉飯只賣11元,還送上靚湯和生果,雖然賣一盒蝕一盒,但仍未減他的善心︰「希望可以賣9蚊盒!」
記者:梁琬珊、麥超億、黃偉民

油麻地玉器市場附近,有一間不足百呎、毫不起眼的燒臘店「新金山真好味燒味」,外面掛有大橫額「燒肉飯11元,回饋社會」,黃底紅字格外醒神。每天中午12時,店外總排有長長人龍。60歲店主洪志強,身穿背心加條油乎乎的圍裙,站在砧板前手起刀落。

 

每日中午,位於油麻地的新金
山真好味外總是有人在買燒臘飯。
黃江奇攝
 
 長者買一盒燒肉飯附送湯水,
 中秋節前夕更送上生果。

中秋送埋生果應節

「每盒燒肉飯要蝕1.5元,但最緊要街坊食得開心!」強哥忙將斬好的燒味放入飯盒,太太即遞上老火湯和生果,用11元換來豐富午餐的街坊滿足離開。「啲湯即場煲,冇加味精,生果就中秋節先送,應吓節。」強哥說水果跟相熟果欄取貨,只送給長者,每日額外多花200、300元。
供應商知道他賣平飯幫街坊,自動降價,「家同佢哋傾緊,佢哋肯再平啲,我就減到每盒飯9蚊!」子女已長大、沒甚負擔的強哥,眼看油麻地區街坊七成是低下階層,部份更是綜援戶,便略盡綿力。他說一天大概賣1,000盒飯,扣除成本每天蝕1,500元,幸而另有經營燒臘工場供應燒味予茶餐應,拉上補下仍夠維皮,強哥豁達地大聲說︰「賺少啲,自己冇糧出㗎!」

 

曾經輸盡幾億身家

承繼父親開燒味店的強哥,六十年代見不少內地人走難到香港,三餐不得溫飽,於是自己暗地裏許下一個心願:「將來有機會要整啲靚嘢畀佢哋食!」
強哥曾風光過,97前在台灣開了24間「香港洪記」賣燒味,每日售出20萬個飯盒,但一次金融風暴,他輸盡幾億身家,「01年返香港,我同神講畀多次機會我,一個禮拜後呢度出現」。
憑小檔東山再起的強哥早已視富貴如浮雲,現在只想幫人,「08年金融海嘯,見到啲客連畀多一蚊都唔想,於是決定推出平價飯」。08年金融海嘯後一盒單併飯15元,一下子減至11元,維持至今。
強哥日常除了經營燒臘工場和燒臘店賣平飯之外,強哥更與慈善團體合作,每天向區內約300名露宿者及基層人士免費派飯。
「香港有錢人好多,但真係有心嘅冇幾多個……」強哥哈哈笑了兩聲,又繼續手起刀落,為婆婆送上暖笠笠的燒肉飯。

 

街坊心聲

 

黃先生︰「強哥嘅燒肉飯幫到
唔少窮人,老人家唔使排隊都
買到。」
 
 譚女士︰「街坊都鍾意幫
 襯,11蚊一盒飯去邊度
 買,每個月幫到我哋長者
 幾十蚊,好好使㗎喇!」
 
 

李先生︰「買咗兩盒燒肉
飯,同老婆一人一盒,全
九龍最平呢度,咁就慳咗
10幾蚊!」
 
 吳女士︰「日日嚟幫襯,飯盒
 便宜兼附送滋潤湯水,對老人
 家很有益。」
文章標籤
創作者介紹

Rabbit Ciel

諾維爾 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()